Den Haag

Historisch Feest aan Zee

Ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van de badplaats Scheveningen, zullen er het gehele jaar diverse evenementen georganiseerd worden om de strandlocatie nóg meer in het zonnetje te zetten. Van een historisch feest tot aan de Volvo Ocean Race, en heel veel meer gezelligs. Kijk op www.feestaanzee.nl voor de complete agenda.

12 mei 2018

Historisch Feest
Het Historisch Feest aan Zee speelt zich af op het strand voor de kop van de Keizerstraat. Op het zand staan de zeilwagen en andere historische objecten die met Scheveningen-Bad te maken hebben. Rondom de replica van de zeilwagen worden historische taferelen uitgebeeld en loopt u strandfiguren tegen het lijf zoals de badman, badvrouw, badmeester en haringventer maar ook de schelpenvisser en visserman.

Zeilwagen Simon Stevin
Simon Stevin of Stevijn (Brugge, 1548 – Den Haag of Leiden, 1620) was een toegepast natuurkundige, wiskundige en ingenieur afkomstig uit Vlaanderen. Stevin ontwierp de zeilwagen in 1601/1602 voor prins Maurits. In het voorjaar van 1602 maakte prins Maurits een opzienbarende proefrit met een zeilwagen. Het voertuig was voor hem ontworpen door Simon Stevin, ingenieur in dienst van de prins. In de recordtijd van twee uur (gemiddelde snelheid van 50 km/u) reed de wagen met prins Maurits en 27 voorname gasten over het strand van Scheveningen naar Petten. De zeilwagen is nog twee eeuwen gebruikt voor het vermaak van gasten, maar aan het begin van de 19e eeuw was de staat dermate slecht geworden dat de wagen en het prototype werden verkocht.

Figuranten gezocht!
De organisatie van Historisch Feest aan Zee is op zoek naar figuranten die mee willen doen in historische kleding, een strandberoep uitoefenen zoals badman, -vrouw, -meester, haringventer, schelpenvisser, of visserman. Ook vrijwilligers die een andere rol willen vervullen zijn welkom. Aanmelden kan via www.feestaanzee.nl/figurant

Feest aan Zee
Precies 200 jaar geleden bouwde Jacobus Pronk het eerste badhuis op Scheveningen, een klein houten huisje met vier badkuipen met zeewater. Zo ontstond de eerste badplaats van Nederland. De hele stad feest mee met festivals, exposities en voorstellingen Een tip van de sluier. De Volvo Ocean Race komt naar Den Haag en tijdens de World Championship Sand Sculpting verrijzen er 11 grote zandkunstwerken op het Lange Voorhout. Bekijk het programma vol festiviteiten op feestaanzee.nl. #feestaanzee

Gerelateerde evenementen